Zastosowanie:
Soda oczyszczona jest popularnym dodatkiem spożywczym o wszechstronnym zastosowaniu, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni.
Sposób użycia:
- jako środek spulchniający, zwłaszcza do ciast piernikowych: 1 łyżeczka sody na 500 g maki,
- do zachowania koloru gotowanych zielonych warzyw: 1 szczypta,
- jako środek usztywniający pianę z białek: 1 szczypta.
rady:
1. Soda oczyszczona jest zdecydowanie lepszym dodatkiem do ciast niż proszek do pieczenia. Dodaje się jej mniej i nie pozostawia goryczki w cieście.
2. Dodając sodę oczyszczoną do miodu i cukru, otrzymamy kruszonkę przypominającą plaster miodu, której możemy użyć do dekorowania ciast.
3. Na bazie sody oczyszczonej można przygotować domowy napój musujący. Wystarczy rozpuścić 1/4 łyżeczki sody w szklance wody i dodać ulubiony syrop owocowy.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Czy wiesz, że soda ma szereg zastosowań domowych? Usuwa aromat czosnku i cebuli z desek do krojenia, niweluje niepożądane zapachy z lodówki, a także usuwa tłuste plamy i działa jak delikatny wybielacz do prania.
Prymat
Sekret mojej kuchni!
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Soda oczyszczona
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler,
orzeszki ziemne i
sezam.