1. Zagotuj wodę i odmierz 500 ml.
2. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
3. Galaretkę wlej do salaterek i po wystudzeniu wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też zalać owoce wystudzoną galaretką.
W czasie upałów oraz by uzyskać kostki użyj mniej wody. Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej przepisów na oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Przepis na:
Sernik na zimno truskawkowy z motylkami
Spód:
- 70 g biszkoptów
Masa sernikowa:
- 2 opak. Galaretki krystalicznej o smaku truskawka-wanilia Dr. Oetkera
- 300 ml wody
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 200 ml schłodzonej śmietanki min. 30 % tł.
- 120 g cukru pudru
Galaretka:
- 1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
- 400 ml wody
- 200 g truskawek
Do dekoracji:
- 5 dużych truskawek
- 5 borówek
- 200 ml schłodzonej śmietanki min. 30 % tł.
- 15 g cukru pudru
- 3-4 listki mięty
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami.
- Galaretki krystaliczne rozpuść w 300 ml wrzącej wody, odstaw do wystygnięcia. Twaróg wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę ubij, dodaj do masy sernikowej. Wlewaj niewielkim strumieniem wystudzoną galaretkę, cały czas miksując. Masę przelej na biszkopty i odstaw do lodówki do stężenia.
- Galaretkę truskawkową rozpuść w 400 ml wrzącej wody, odstaw do lodówki, aby delikatnie stężała, ale nadal była lejąca.
- Truskawki pokrój na połówki, ułóż na masie sernikowej. Wlej galaretkę i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wyszprycuj na sernik rozetki.
Truskawki pokrój na grubsze plastry, układając motyle skrzydła na każdej rozetce. Z borówek ułóż głowy motyli. Sernik udekoruj listkami mięty.
Galaretka w proszku, smak truskawkowy.
Możliwa obecność
GLUTENU i
MLEKA.
4 porcje po 143 g