1. Zagotuj wodę i odmierz 500 ml.
2. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
3. Galaretkę wlej do salaterek i po wystudzeniu wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też zalać owoce wystudzoną galaretką.
W czasie upałów oraz by uzyskać kostki użyj mniej wody. Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej przepisów na oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Przepis na:
Kakaowa kostka owoce leśne
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 60 ml oleju
- 140 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Krem owoce leśne:
- 1 opak. Galaretki o smaku owoców leśnych Dr. Oetkera.
- 150 ml wody
- 250 g mieszanki owoców leśnych (mrożonych lub świeżych)
- 20 g cukru pudru
- 400 ml schłodzonej śmietanki min. 30 % tł.
Galaretka z owocami:
- 400 g mieszanki owoców leśnych (mrożonych lub świeżych)
- 750 ml wody
- 2 opak. Galaretki o smaku owoców leśnych Dr. Oetkera
Sposób przygotowania:
Biszkopt kakaowy: Formę o wymiarach 33 cm x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C. Jajka utrzyj z cukrem, następnie cienką strużką wlewaj olej, ciągle mieszając. Wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawaj suche składniki do masy w 2 turach, delikatnie wymieszaj za pomocą silikonowej szpatuły. Gotowe ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie odstaw ciasto do całkowitego ostudzenia i przekrój wzdłuż na pół.
Krem owoce leśne: Galaretkę rozpuść w zagotowanej, gorącej wodzie. W garnku zagotuj owoce leśne. Odstaw garnek, dodaj rozpuszczoną galaretkę i zblenduj. Pozostaw do przestudzenia. Ubij na sztywno schłodzoną śmietankę razem z cukrem pudrem. Do owoców dodaj ubitą śmietankę i dobrze wymieszaj. Krem przełóż na jeden blat ciasta kakaowego przykryj go drugim i delikatnie dociśnij. Odstaw do lodówki.
Galaretka z owocami: Galaretki rozpuść w zagotowanej, gorącej wodzie. Następnie dodaj mieszankę owoców leśnych. Gdy galaretka zacznie tężeć rozprowadź ją po wierzchu ciasta i odstaw do całkowitego stężenia do lodówki na około 3-4 godziny.
Galaretka w proszku, smak owoców leśnych.
Możliwa obecność
GLUTENU i
MLEKA.
4 porcje po 143 g