1. Zagotuj wodę i odmierz 500 ml.
2. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
3. Galaretkę wlej do salaterek i po wystudzeniu wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też zalać owoce wystudzoną galaretką.
W czasie upałów oraz by uzyskać kostki użyj mniej wody. Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej przepisów na oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Przepis na: Sernik na zimno kalejdoskop
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników
- 80 g rozpuszczonego masła
Galaretki:
- 1 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
- 1 opak. Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
- 1 opak. Galaretki o smaku brzoskwiniowym Dr. Oetkera
- 900 ml wody
Masa sernikowa:
- 2 opak. Galaretki krystalicznej o smaku truskawka-wanilia Dr. Oetkera
- 300 ml wody
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 130 g cukru pudru
- 200 ml schłodzonej śmietanki min. 30 % tł.
Do dekoracji:
- 6 listków mięty
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Herbatniki drobno pokrusz w malakserze lub przy pomocy wałka, umieszczone w grubej torebce foliowej. Wymieszaj z masłem, wyłóż na dno formy i odstaw do lodówki.
- Zagotuj wodę i do trzech naczyń odmierz po 300 ml. Do każdego naczynia wsyp zawartość torebki z galaretką, wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Przelej do płaskich naczyń i odstaw do lodówki do stężenia. Stężałe galaretki pokrój w kostkę. Po kilka kostek z każdego koloru odłóż do dekoracji.
- Galaretki krystaliczne rozpuść w 300 ml wrzącej wody, odstaw do wystygnięcia. Twaróg wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę ubij, dodaj do masy sernikowej. Wlewaj niewielkim strumieniem wystudzoną galaretkę, cały czas miksując. Kostki galaretki wmieszaj do masy sernikowej i całość przelej do formy. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Wierzch sernika udekoruj kostkami galaretek i listkami mięty.
Galaretka w proszku, smak agrestowy.
Możliwa obecność
GLUTENU i
MLEKA.
4 porcje po 143 g