Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Warto wiedzieć
Kolendra charakteryzuje się łagodnym smakiem, natomiast chcąc go spotęgować można delikatnie opiec lub podsmażyć nasiona przed użyciem. Dobrze komponuje się z wędzonym mięsem i dziczyzną oraz warzywami strączkowymi.
Przyprawy są naszą pasją, dlatego dokładamy wszelkich starań, aby były najwyższej jakości. To dzięki nim sprawisz, że każde Twoje danie będzie po prostu wyjątkowe!
Krem ze szpinaku z gruszką
4 porcje, 30 min
Składniki:
- 1 kg świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml śmietany 36%,
- 100 g sera gorgonzola,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 1/2 twardej gruszki,
- 2 łyżki białego octu winnego,
- 1 łyżka cukru
- 5 ziaren Kolendy całej Prymat,
- 750 ml Rosołu z kury Kucharek,
- do smaku: Sól morska, Pieprz biały mielony Prymat.
Sposób przygotowania:
Na patelni podgrzać cukier z octem winnym, dodać kolendrę oraz obraną, oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę gruszkę. Lekko skarmelizować i pozostawić do ostygnięcia. Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i pokroić. Na maśle podsmażyć drobno posiekany czosnek, szpinak i posiekane orzechy. Następnie dodać rozdrobniony ser gorgonzola oraz śmietanę i gotować do czasu, aż ser się rozpuści. Przełożyć do garnka i rozcieńczyć rosołem z kury do uzyskania preferowanej konsystencji. Całość zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać w miseczkach z ułożoną na wierzchu zimną gruszką.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Kolendra cała
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler,
orzeszki ziemne i
sezam.