FSC - www.fsc.org, Mieszany, Papier z odpowiedzialnych źródeł, FSC C151350
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie
www.kamis.pl
Tartaletki z gruszką i figami
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
Porcje 4
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła
1 żółtko
50 ml wody
2 łyżeczki Tymianku Kamis
szczypta soli
Nadzienie:
1 gruszka pokrojona w cienkie plastry
1 łyżka masła
½ łyżeczki Tymianku Kamis
3 dojrzałe figi pokrojone w plastry
200 g pokruszonego sera pleśniowego typu blue
3 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, wodę, tymianek, sól. Wyrób na jednolite ciasto. Odstaw na 1 godzinę do lodówki.
2. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia, wycinaj krążki. Wyłóż nimi formy na tartaletki. Nakłuj spody widelcem. zapiekaj ok. 20 min w temperaturze 195°C.
3. Zapieczone formy wypełnij ½ sera pleśniowego. Ułóż podsmażone na maśle z tymiankiem gruszki, figi. Posyp pozostałym serem i orzechami.
4. Piecz w piekarniku przez ok. 8 min w temperaturze 185°C.
Tymianek.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.