Na 0,5 l mleka
1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (30 g) cukru.
2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj.
3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Więcej przepisów oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Kostka toffi bez pieczenia
Składniki:
- 380 g herbatników
- 500 g masy kajmakowej
- 700 ml mleka
- 100 g masła
- 2 budynie smak Toffi Dr. Oetkera
- 100 ml śmietanki 30 % tł.
- 200 g czekolady mlecznej
- 200 g solonych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
Formę 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami. Podgrzej połowę porcji masy kajmakowej i rozsmaruj na herbatnikach. Wyłóż kolejną warstwę herbatników. 500 ml mleka przelej do garnka, dodaj drugą połowę masy kajmakowej oraz masło. Wymieszaj i zagotuj. Na końcu dodaj wymieszane w pozostałej porcji mleka budynie. Ponownie zagotuj do zgęstnienia. Jeszcze ciepły budyń przelej na ciasto, wyłóż kolejną warstwę ciasteczek. Śmietankę podgrzej i zalej nią połamaną czekoladę. Odstaw na kilka minut, po czym wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylej na ciasto, posyp orzeszkami i odstaw na noc do lodówki.
Budyń w proszku.
Możliwa obecność
GLUTENU i
MLEKA.
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. 1 porcja = około 142 g