Porada: Fasolę należy posolić dopiero po ugotowaniu.
Przechowywać w suchym miejscu.
Jest znakomitym źródłem białka i błonnika. Idealnie nadaje się do zup, sałatek i past kanapkowych. Jest jednym z głównych składników potraw meksykańskich. Jej bogaty smak nada każdemu daniu wyjątkowości.
Zupa meksykańska z piersią z kurczaka
Składniki dla 4 osób, czas przygotowania 2 godziny (nie uwzględnia czasu namaczania fasoli)
Składniki: 400 g fasoli czerwonej, 1,5 litra bulionu warzywnego, 1 podwójna pierś z kurczaka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 pomidory, puszka kukurydzy, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: Fasolę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące wymieszanej z ostrą papryką i kurkumą. Pomidory parzymy, ściągamy skórki, kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i papryczkę chili pokrojone w drobną kostkę. Po podsmażeniu (około 3-4 minuty), dodajemy drobno pokrojony czosnek i pierś z kurczaka. Przesmażamy na małym ogniu około 10 minut. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę, pomidory oraz fasolę i smażymy około 5 minut często mieszając. Następnie dodajemy bulion, gotujemy 10 minut na małym ogniu. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl i Facebook.com/Cenosinspiruje
Fasola czerwona
Produkt może zawierać gluten.