Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Warto wiedzieć
Pieprz czarny mielony jest przyprawą wszechstronnie stosowaną do mięs, zup, sosów, bulionów, marynat, a także serów. Dzięki niemu codziennie przygotowywane posiłki nabierają pożądanego, lekko ostrego posmaku i aromatu.
Przyprawy są naszą pasją, dlatego dokładamy wszelkich starań, aby były najwyższej jakości. To dzięki nim sprawisz, że każde Twoje danie będzie po prostu wyjątkowe!
Bułeczki ze szparagami i karczochami
4 porcje, 45 min
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 4 łyżki czarnych oliwek,
- 300 g marynowanych w oliwie karczochów,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki gęstej śmietany,
- 1 szklanka startego sera np. gouda,
- 2 łyżki Oregano suszonego Prymat,
- szczypta Gałki muszkatołowej mielonej Prymat,
- do smaku: cukier, Sól morska, Pieprz czarny Prymat.
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, wykroić kwadraty i rozłożyć na posmarowanej oliwą blasze. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i obrać dolne części łodyg. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Jajka połączyć ze śmietaną do uzyskania jedwabistej konsystencji. Następnie dodać drobno pokrojone oliwki, karczochy oraz oregano. Ugotowane szparagi pokroić na mniejsze kawałki i wraz ze startym serem dodać do masy jajeczno-śmietanowej. Delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowaną masę wykładać na wycięte kawałki ciasta, podwijając boki, aby masa nie spłynęła. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200°C do czasu zrumienienia bułeczek.
Tysiące smaków znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Pieprz czarny mielony
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler,
orzeszki ziemne i
sezam.