Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Warto wiedzieć
Koperek suszony jest niezbędny w kuchni do kwaszenia ogórków oraz marynowania warzyw. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, twarożku, ryb, duszonych mięs, gotowanych i duszonych warzyw oraz sosów.
Przyprawy są naszą pasją, dlatego dokładamy wszelkich starań, aby były najwyższej jakości. To dzięki nim sprawisz, że każde Twoje danie będzie po prostu wyjątkowe!
Kulki z indyka z rodzynkami
4 porcje, 45 min
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka,
- 3 łyżki rodzynek,
- 1 jajko,
- 1 czerstwa kajzerka,
- 1/2 szklanki śmietany 12%,
- 4 łyżki płatków migdałów,
- 3 łyżki Bułki tartej Prymat,
- 1 szklanka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka Koperku suszonego Prymat,
- szczypta Gałki muszkatołowej mielonej Prymat,
- do smaku: Sól morska, Pieprz biały mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Rodzynki moczyć przez 20 minut w ciepłej wodzie i odsączyć. Kajzerkę namoczyć w śmietanie i odcisnąć. Następnie rozetrzeć z masłem i dodać 1 łyżkę pokruszonych płatków migdałowych. Połączyć z mięsem, rodzynkami, wbić żółtko, doprawić koperkiem, gałką muszkatołową oraz solą i białym pieprzem. Wyrobić na gładką masę. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą mięsną. Z masy formować małe kulki o średnicy 3 cm. Pozostałe migdały pokruszyć i wymieszać z bułką tartą. W tak przygotowanej panierce obtaczać kulki mięsne. Smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu i odsączać na papierowym ręczniku. Kulki z indyka podawać z ziemniaczanym purée.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Koperek suszony
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler,
orzeszki ziemne i
sezam.