Doskonały do wypieków, deserów, kawy, napojów, dań mięsnych i grzanego wina.
Najlepiej spożyć przed końcem: patrz na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Indonezja jest miejscem, gdzie drzewa cynamonowe dojrzewając w pełnym słońcu, dają niezwykły słodko-korzenny bukiet aromatów. Delikatna szczypta pikanterii, intensywny smak oraz zapach - wprost Ze świata natury.
Przepis na
Alpejską szarlotkę
Dodaj: Biszkopt: 4 jajka, 150 g cukru, 50 ml oleju, 100 g mąki pszennej, 30 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera. Warstwa jabłkowa: 2 kg jabłek, 50 ml wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki Cynamonu mielonego Dr. Oetkera, 1 Galaretka o smaku cytrynowym Dr. Oetkera, 250 ml wody. Warstwa śmietankowa: 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % tł., 30 g cukru pudru, 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr.Oetkera
Sposób przygotowania:
1-Biszkopt: Piekarnik nagrzej do 180 °C. Spód formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem, a następnie stopniowo wlewaj olej ciągle mieszając za pomocą miksera. Wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki suche delikatnie połącz z mokrymi i przełóż ciasto do formy. Piecz przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
2 Warstwa jabłkowa: Umyj, obierz i pokrój jabłka w kostkę. Przełóż je do garnka, dodaj wodę, cukier i cynamon. Podsmażaj jabłka przez około 10 minut, do miękkości. Odstaw do przestudzenia. Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku, a następnie dodaj ją do jabłek. Gdy jabłka przestygną, wylej masę na ciasto. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
3. Warstwa śmietankowa: Śmietankę ubij z cukrem pudrem na wysokich obrotach miksera, do uzyskania sztywnej konsystencji. Krem przełóż na masę jabłkową i oprósz go delikatnie cynamonem. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia.
Możliwa obecność
MLEKA i
ZBÓŻ zawierających
GLUTEN.