Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Warto wiedzieć
Czarnuszka jest doskonała do drobiu, jagnięciny, sałatek czy duszonych warzyw. Stanowi idealny dodatek do wypieku pieczywa. Doskonale komponuje się z tymiankiem, kolendrą i zielem angielskim.
Przyprawy są naszą pasją, dlatego dokładamy wszelkich starań, aby były najwyższej jakości. To dzięki nim sprawisz, że każde Twoje danie będzie po prostu wyjątkowe!
Cebularz z pieczarkami i czarnuszką
4 porcje, 80 min
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 25 świeżych drożdży,
- 50 g cukru kryształu,
- 3 jajka,
- 130 g miękkiego masła,
- 3 cebule,
- 100 g pieczarek,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 10 g nasion Czarnuszki Prymat,
- do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat.
Sposób przygotowania:
Do mleka wkruszyć drożdże, dodać cukier i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 5 min. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z czarnuszką. Jajka zmiksować na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na pozostałym maśle na złoty kolor. Pieczarki pokroić w plastry i dusić na drugiej patelni. Doprawić solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta formować placki o średnicy ok. 10 cm. Przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Od czasu do czasu zraszać ścierkę wodą. Na wyrośnięte bułki kłaść 1 łyżeczkę pieczarek, 3 łyżki cebuli i oprószyć pieprzem. Piec przez ok. 20-25 min w temp. 200°C z grzaniem górnym i dolnym.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Czarnuszka nasiona
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler,
orzeszki ziemne i
sezam.