Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Ziele angielskie, czyli owoce korzennika lekarskiego, pochodzi z regionu Ameryki Środkowej i Karaibów. Do Europy zostało przywiezione przez Krzysztofa Kolumba, który omyłkowo uznał je za pieprz z uwagi na podobny wygląd i palący smak.
Ziele angielskie Galeo ma bogaty, korzenny aromat i dość ostry smak. Całe ziarna polecane są do przyprawiania różnych gatunków mięs, drobiu, ryb, zup i sosów oraz do kiszonek i przetworów warzywnych.
W postaci sproszkowanej ziele doskonale aromatyzuje kiełbasy i wędliny, a także likiery, dżemy i ciasta.
Mistrzynie Domowych Kuchni zyskują z Galeo
Gulasz jagnięcy z zielonym groszkiem
Danie dla 4-6 osób
Czas przygotowania: ok. 2,5 godz.
- 600 g jagnięciny
- 100 g śmietany
- 300 g ziemniaków
- sól
- 1 cebula
- olej
- 200 g zielonego groszku
- produkty Galeo: 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 2 liście laurowe, 2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprz czarny mielony
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojoną i podsmażoną cebulę, przyprawy, podlać wodą i dusić do miękkości. Następnie dodać plastry ziemniaków, zielony groszek. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać śmietanę i doprawić solą.
Ziele angielskie
Może zawierać
gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.