Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Pieprz czarny pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych regionów świata. Występuje zwłaszcza w Ameryce Południowej oraz Indiach. Przyprawą są niedojrzałe owoce pieprzu, które suszy się starannie do momentu uzyskania charakterystycznej czarnej barwy.
Pieprz czarny Galeo ma intensywny zapach i palący, lekko korzenny smak. Jest najpopularniejszą przyprawą do potraw. Znakomicie wzbogaca smak mięs, wędlin, pasztetów, ryb, sałatek, dań z warzyw, jaj i serów, a także wszelkiego rodzaju sosów. Pieprz mielony dodaje się pod koniec przyrządzania potrawy.
Mistrzynie Domowych Kuchni zyskują z Galeo
Kurczak szlachecki
Danie dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
- 4 udka z kurczaka
- 1 jajo
- 100 g wątróbki drobiowej
- sól
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka grubo krojonych orzechów włoskich
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- Produkty Galeo: pieprz czarny mielony, majeranek, czosnek granulowany
Do mięsa mielonego dodać jajko, rodzynki, orzechy włoskie i pokrojoną w kostkę wątróbkę. Farsz doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Udka ponacinać wzdłuż i wyjąć kości. Następnie rozwinąć i rozbić. Mięso napełnić farszem, związać, natrzeć czosnkiem i majerankiem. Zawinąć w folię aluminiową i piec w 170°C ok. 40 min.
Pieprz czarny mielony
Może zawierać
gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.