FSC - www.fsc.org, Mieszany, Papier z odpowiedzialnych źródeł, FSC C151350
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie www.kamis.pl
Harira - marokańska zupa z soczewicy
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
Porcje 4
Składniki:
1 cebula pokrojona w kostkę
4 łyżki oliwy z oliwek
1 marchew pokrojona w kostkę
2 łyżeczki nasion kolendry Kamis
1 łyżeczka kminu rzymskiego Kamis
½ łyżeczki cynamonu mielonego Kamis
2 łyżeczki papryki wędzonej Kamis
2 l wody lub bulionu drobiowego
100 g czerwonej soczewicy
250 g batatów w grubą kostkę pokrojonych
1 puszka ciecierzycy
1 puszka pokrojonych pomidorów pelati
Sól. Pieprz do smaku
Sok z cytryny
Świeża kolendra
1. Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj marchew, przyprawy. smaż ok. 3 min.
2. Dodaj wodę / bulion, soczewicę, bataty, gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min. w połowie gotowania dodaj ciecierzycę i pomidory.
3. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny i posyp posiekaną świeżą kolendrą.
Kolendra nasiona.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
Zapakowano w Polsce