FSC - www.fsc.org, Mieszany, Papier z odpowiedzialnych źródeł, FSC C151350
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie www.kamis.pl
Tarta ziemniaczana z boczkiem
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 45 min
Porcje 4
Składniki:
300 g maki pszennej
150 g masła lub margaryny/smalcu
1 żółtko
50 ml wody
2 łyżeczki kminku Kamis
Szczypta soli
Nadzienie:
500 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
250 g wędzonego boczku pokrojonego w słupki
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżeczki majeranku Kamis
150 ml śmietany 30 %
3 jaja
1 łyżeczka czosnku granulowanego Kamis
Sól. Pieprz do smaku
1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, wodę, kminek, sól, wyrób na jednolite ciasto. Odstaw na 1 godzinę do lodówki.
2. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Przełóż do formy na tartę, zapiekaj ok. 20 min w temperaturze 195°C.
3. Równolegle przez 15 min gotuj ziemniaki, odcedź.
4. Boczek podsmaż z cebulą, wymieszaj z ziemniakami, dopraw majerankiem.
5. Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw czosnkiem. solą i pieprzem.
6. Na cieście ułóż ziemniaki, zalej masą z jaj i śmietany. piecz w temperaturze 180°C przez ok. 25 min.
7. Możesz podawać posypane świeżym szczypiorem.
Kminek cały.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
Zapakowano w Polsce