FSC - www.fsc.org, Mieszany, Papier z odpowiedzialnych źródeł, FSC C151350
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie www.kamis.pl
Quiche z porem
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 35 min
Porcje 4
Składniki:
250 g mąki
150 g masła
2 żółtka
2-3 łyżki wody
szczypta soli
1 łyżka masła do wysmarowania formy
Nadzienie:
100 g wędzonego boczku pokrojonego w słupki
200 g pora pokrojonego w plastry
4 jaja
300 ml śmietany 30 %
3 łyżki tartego żółtego sera
½ łyżeczki gałki muszkatołowej Kamis
½ łyżeczki czosnku granulowanego Kamis
sól, pieprz czarny
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 35 min
Porcje 4
1. Mąkę z masłem i solą posiekaj nożem na stolnicy. Dodaj żółtka, wodę, wyrób na jednolite ciasto, następnie rozwałkuj na stolnicy, wyłóż nim tortownicę wysmarowaną masłem, tak aby brzegi były wysokie na ok. 5 cm. Odstaw do lodówki na 30 min.
2. W tym samym czasie na patelni podsmaż przez 3 min boczek, dodaj pora, smaż jeszcze ok. 3 min, lekko wystudź.
3. Jaja wymieszaj ze śmietaną i serem na jednolitą masę, dopraw gałką muszkatołową, czosnkiem, solą i pieprzem.
4. Ciasto zapiecz przez 15 min w temperaturze 190 °C. Następnie wyłóż na nie podsmażony boczek z porem i zalej przygotowaną wcześniej masą.
5. Piecz 20 min w temperaturze 180 °C.
Gałka muszkatołowa mielona.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
Zapakowano w: Polsce