Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę (2 szklanki wody na szklankę kaszy), dodaj liść laurowy lub majeranek i zagotuj. Kaszę opłucz, wsyp do garnka, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wodę (około 15 minut). Garnek z pokrywką zdejmij z ognia i owiń w koc lub wstaw do lekko nagrzanego piekarnika. Pozostaw w cieple przez około 20 minut. Następnie dodaj sól do smaku i tak przygotowaną kaszę nakładaj na talerze.
Przechowywać w suchym miejscu.
Kasza gryczana prażona
Jest naturalnym źródłem Błonnika, Białka, Kwasu Foliowego i Potasu.
Posiada naturalnie wysoką zawartość: Tiaminy, Magnezu, Fosforu, Cynku, Miedzi i Manganu.
Mangan i Fosfor przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Cynk, Magnez, Mangan i Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Cynk i Miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Już 50 gram (około 1/7 opakowania) Kaszy gryczanej prażonej Sante, spożywane regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pozwala osiągnąć powyższy efekt zdrowotny.
Kasza gryczana z warzywami.
Składniki: kasza gryczana Sante 175 gram (pół opakowania), 2 papryki, 2 cukinie, 2 cebule, 6 pieczarek, oliwa z oliwek, sól himalajska Sante, pieprz.
Przygotowanie: Kaszę gryczaną opłucz, wrzuć do garnka, dodaj dwa razy więcej wody niż objętość kaszy i ugotuj na sypko. Cebulę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną wcześniej cebulę. Umyj paprykę, cukinie, pieczarki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, wszystko pokrój w kostkę i dorzuć do szklącej się na patelni cebuli, duś do miękkości. Tak przygotowane warzywa wymieszaj z kaszą, dopraw pieprzem i solą himalajską Sante do smaku. Wszystko duś jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj z surówkami lub jako samodzielne danie.
Kasza gryczana prażona
Może zawierać śladowe ilości
glutenu oraz
soi.