Sposób przygotowania:
Zawartość torebki wsyp do 1 l przegotowanej, gorącej wody lub wywaru.
Dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia. Nie gotuj!
Ostudzoną galaretkę wstaw do lodówki do stężenia.
Porady:
Świeże owoce kiwi, ananasa, figi, papai i mango zawierają enzymy, które uniemożliwiają tężenie żelatyny. Można temu zapobiec zagotowując owoce przez kilka minut lub stosując owoce z puszki.
Aby uzyskać równomierne rozłożenie składników w naczyniu, stopniowo zalewaj rozpuszczoną żelatyną. Po zalaniu pierwszej warstwy wstaw naczynie do lodówki do częściowego zastygnięcia. Następnie wylej drugą warstwę.
Żelatynę można rozpuścić w małej ilości wody, na przykład w celu zagęszczenia deseru. Pamiętaj, że przygotowując desery, rozpuszczoną żelatynę należy mieszać z produktami o temperaturze pokojowej.
Zawartość opakowania wystarcza na 1 litr płynu.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Do kuchni polecamy naszą Żelatynę Uniwersalną:
- idealna do mięs, ryb, warzyw i deserów,
- wystarcza na 1 litr płynu,
- super klarowana.
Wypróbuj, a nie skorzystasz już z żadnej innej.
Przepisy i inspiracje na: www.oetker.pl
Żelatyna spożywcza wieprzowa zdatna do spożycia przez ludzi.