Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie
www.kamis.pl
Zbierany ręcznie dla zachowania kształtu i aromatu
Kotlety wieprzowe z polentą
Przygotowanie 30 min, Gotowanie 20 min, Porcje 4
Składniki:
4 kotlety wieprzowe z kością
2 łyżki oleju
250 ml soku z pomarańczy
6 szt jałowiec owoce Kamis
50 ml octu balsamicznego Kamis
50 ml śmietanki 30 %
sól, pieprz do smaku
Polenta:
150 g kaszy kukurydzianej
50 g masła
750 ml mleka 3.2 %
1 łyżeczka rozmarynu Kamis
50 g tartego parmezanu
sól, pieprz do smaku
Do podania:
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1. Kotlety oprósz solą, pieprzem, posmaruj olejem, odstaw na 30 min.
2. Na patelnię wlej sok pomarańczowy, dodaj drobno posiekane owoce jałowca, ocet balsamiczny, gotuj na wolnym ogniu około 5 minut.
3. Dodaj śmietankę, gotuj ponownie kilka minut do uzyskania konsystencji sosu, dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. W tym samym czasie w garnku umieść kaszę kukurydzianą, masło, mleko, dodaj rozmaryn, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas zamieszaj, na koniec dodaj parmezan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
5. Kotlety smaż na wolnym ogniu na drugiej patelni po 4-5 minut na każdej ze stron, następnie przełóż je do gorącego sosu na kolejne 5 minut.
6. Kotlety układaj na polencie, polej pozostałym sosem i posyp natką pietruszki.
Jałowiec owoce cały.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.