Energia w 100 g: 79 kJ / 19 kcal
Sposób przygotowania - bez rozmrażania
Patelnia: Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wyłożyć z opakowania zamrożone liście szpinaku, dodać 150 ml wody, smażyć przez ok. 12 minut. Pod koniec smażenia dodać sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, ewentualnie śmietanę lub ser.
Chronić przed rozmrożeniem. Nie zamrażać powtórnie.
Sposób przechowywania w warunkach domowych (temperatura / okres przechowywania)
* -6°C 4 dni
** -12°C 1 miesiąc
*** poniżej -18°C do daty podanej na opakowaniu
Przechowywać w temperaturze poniżej -18°C
Wyśmienity i bardzo popularny wśród konsumentów szpinak w liściach. Nadaje się zarówno jako dodatek do dań na ciepło jak i sałatek. Podany w każdy sposób jest smaczny i zdrowy.
Spróbuj również innych, pysznych produktów Hortex:
Hortex Zupa królewska
Hortex Szpinak w sosie śmietanowym
Hortex Szpinak rozdrobniony
Przepisy Matki Natury
Quiche ze szpinakiem
Składniki:
- Szpinak liście Hortex - 1 opakowanie
- ciasto francuskie (świeże lub rozmrożone)
- 270 g sera feta
- 200 ml śmietany 30%
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Gotowe w 40 minut
Przygotowanie:
Szpinak usmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Całość pozostaw do ostygnięcia. Formę do tarty posmaruj oliwą i wyłóż nią ciasto. Nakłuj widelcem ciasto, wyłóż masę szpinakową, a na wierzchu ułóż plastry sera.
Jajka wymieszaj ze śmietaną i polej tartę. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Podawaj na ciepło lub zimno.
Więcej pysznych przepisów na:
www.hortex.pl
Szpinak liście. Produkt głęboko mrożony
Produkt może zawierać:
seler,
gorczycę,
mleko,
jaja, mąkę
pszenną.
Maks. temp. °C: -18
Wymiar liczbowy: 450
Tekst dowolny o pochodzeniu: Miejsce pochodzenia: Unia Europejska
gotowy w 12 minut
numer 1 - ulubiona marka Polaków 2017
zamrożone tuż po zbiorach
Rozmiar opakowania: 450
Jednostka (tekst opisowy): g