Wartość energetyczna 100 g: kJ 102 kcal 24
Sposób przygotowania - bez rozmrażania
Garnek: Zawartość opakowania wsypać do lekko osolonej, gotującej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 5-8 minut, odcedzić. Kalafiory podawać polane stopionym masłem i zrumienioną tartą bułką lub zapiekane pod sosem beszamelowym.
Chronić przed rozmrożeniem. Nie zamrażać powtórnie.
Sposób przechowywania w warunkach domowych (temperatura / okres przechowywania)
* -6°C 4 dni
** -12°C 1 miesiąc
*** poniżej -18°C do daty podanej na opakowaniu
Przechowywać w temperaturze poniżej -18°C
Kalafior różyczki to doskonały dodatek do dań głównych, zup lub sałatek.
Spróbuj również innych, pysznych produktów Hortex:
Hortex Bukiet warzyw kwiatowy
Hortex Warzywa na patelnię z ziołami i papryką
Hortex Zupa kalafiorowa z koperkiem
Kulinarne inspiracje Hortex
Różyczki kalafiora pod beszamelem
Lista zakupów:
- Kalafior różyczki Hortex - 1 opak.
- 150 g wędzonki krotoszyńskiej lub boczku
- 5 łyżek dowolnego startego sera
Sos:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
Kalafior ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo, odcedź i ułóż w naczyniu do zapiekania. Żeby przygotować beszamel, na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż ok. 2 minut. Zdejmij patelnię z ognia, wlej mleko, stale mieszając, tak by powstała jednolita, gładka masa. Następnie podgrzej ją i dopraw. Kalafior z pokrojoną w drobne paski szynką zalej beszamelem i posyp startym serem. Zapiekaj ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°.
3-4 porcje w 25 minut
Więcej pysznych przepisów na: www.hortex.pl
Kalafior różyczki
Produkt głęboko mrożony