Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Kwaśna zupa, zaprawiana mlekiem albo śmietaną, gotowana na bulionie, z grzybami lub kiełbasą to przysmak północnych Słowian. Ciekawe, jak różne są nazwy na określenie podobnych potraw. Staropolski przysmak - żur - to zupa na zakwasie z żytniej mąki razowej. Podstawą białego barszczu była kiedyś kiszona roślina o tej nazwie. Dziś barszcz nie ma z nią wiele wspólnego. Biały barszcz od żuru różni się tym, że jest zrobiony na zakwasie z mąki pszennej. Jest jeszcze zalewajka, czyli ugotowane kostki ziemniaków zalane żurem.
Żurek na wędzonym boczku
Składniki (dla 4 osób): 150 g boczku wędzonego, 150 g kiełbasy wędzonej lub białej, 1 szklanka zakwasu, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki chrzanu, 3 łyżki śmietany 18%, 1 opakowanie Przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis.
Przygotowanie:
1. Boczek i kiełbasę zalej 2 l wody i gotuj ok. 90 minut. Następnie wyjmij je z wywaru.
2. Do zakwasu dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i wlej całość do wywaru. Zagotuj.
3. Dodaj przyprawę, chrzan, a na koniec śmietanę.
4. Żurek podawaj w wydrążonych małych chlebach z dodatkiem pokrojonej kiełbasy i jajek ugotowanych na twardo.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać
gorczycę,
jaja,
mleko,
soję,
zboża zawierające gluten.