Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie www.kamis.pl
Bez dodatku: glutaminianu monosodowego, konserwantów
Stripsy z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 3 min
Porcje 3
Składniki
- 300 g filetów z kurczaka
- 1 opakowanie Panierka Chrupiący Kurczak Czosnkowa Kamis
- olej do smażenia
Sos:
- 75 g Musztardy sarepskiej Kamis
- 75 g majonezu
- 2 łyżki miodu
- 1/3 łyżeczki Imbiru mielonego Kamis
- ¹/₂ łyżeczki soku z cytryny
1. Kurczaka pokrój na długie paski o grubości około 2 cm.
2. Do wysokiej patelni wlej olej do wysokości 4 cm, rozgrzej do 180 °C.
3. Każdy pasek zanurz w zimnej wodzie, a następnie dokładnie obtocz w panierce. Smaż około 3 minuty i wyjmij na papierowy ręcznik.
4. W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki na sos.
5. Stripsy podawaj z sosem.
Wypróbuj też do warzyw i sera camembert!
Panierka Kamis nada też wyjątkowej chrupkości warzywom czy serowi camembert. Wystarczy, że roztrzepiesz w miseczce jajko, posmarujesz nim ser lub pokrojone warzywa i przyrządzisz według instrukcji na opakowaniu.
Airfryer
Chrupiącego kurczaka możesz również przygotować w airfryerze. Kurczaka pokrój w długie paski o grubości ok. 2 cm. Każdy kawałek zanurz w zimnej wodzie, a następnie obtocz w panierce. Smaż w airfryerze w 170 °C przez 10-12 minut.
Cukinia / Metoda przygotowania plastry o grubości ok. 0,5-1 cm / Piekarnik (180 °C) 15 min / Airfryer (180 °C) 10 min
Bakłażan / Metoda przygotowania plastry o grubości ok. 0,5-1 cm / Piekarnik (180 °C) 20 min / Airfryer (180 °C) 10 min
Batat / Metoda przygotowania słupki o grubości ok. 1 cm / Piekarnik (180 °C) 30 min / Airfryer (180 °C) 15 min
Ser camembert (120 g) / Metoda przygotowania w całości / Piekarnik (180 °C) 10 min / Airfryer (180 °C) 7 min
Panierka czosnkowa do drobiu.
Może zawierać gorczycę, mleko, seler, soję.