Siemię lniane odtłuszczone mielone można stosować jako dodatek do zup, pieczywa, płatków śniadaniowych i zbożowych lub jako dodatek do zagęszczania sosów.
Propozycja przygotowania:
1 łyżeczkę siemienia lnianego mielonego zalać w szklance gorącą wodą. Mieszać do uzyskania konsystencji kleiku. Można spożywać 2-3 razy dziennie. Kleik można urozmaicić w zależności od upodobań lub zaleceń dietetycznych dodatkiem niewielkiej ilości owoców, soków, jogurtu, ziół, posłodzić lub posolić.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Len jest jednym z najstarszych gatunków roślin uprawnych. Już około 3000 lat p.n.e. uprawiany był w Egipcie jako roślina jadalna.
Dziś do celów kulinarnych wykorzystuje się nie tylko całe nasiona, ale również wytłaczany z nich olej oraz siemię lniane odtłuszczone mielone. Jest ono powszechnie cenione m.in. ze względu na wysoką zawartość białka i wysoką zawartość błonnika.
Żywność funkcjonalna - Na zdrowie!
Żywność funkcjonalna - to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, pro- i prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.
Kisiel lniany z owocami:
Składniki:
1 łyżeczka nasion siemienia lnianego mielonego, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, 1 łyżka Ksylitolu Sante, 1 łyżka jogurtu naturalnego, garść jeżyn, malin, porzeczek lub innych owoców sezonowych.
Przygotowanie:
Zagotuj sok z pomarańczy i zdejmij z ognia. Następnie dodaj Ksylitol i siemię lniane mielone. Mieszaj przez kilka minut do momentu uzyskania kleiku. Całość połącz z jogurtem oraz owocami i ponownie wymieszaj. Spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Siemię lniane złote odtłuszczone mielone