Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ryż biały jest najczęściej spożywanym ryżem. Jego łagodny smak pozwala użyć go w każdej potrawie. Znakomicie sprawdza się tak w codziennej, tradycyjnej kuchni, jak i w przygotowaniu wykwintnych egzotycznych potraw. Może być daniem głównym lub dodatkiem do sałatek, przystawek czy deserów. Jest produktem lekkostrawnym oraz niskokalorycznym.
Ryż biały
Składniki: ryż biały
| na 100 g |
---|
Wartość energetyczna | 1504 kJ |
| 354 kcal |
Tłuszcz, w tym: | 0,8 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany, w tym: | 79,0 g |
- cukry | <0,5 g |
Błonnik | 0,9 g |
Białko | 6,8 g |
Sól | <0,01 g |
Wymiar liczbowy: 1
Rozmiar opakowania: 1
Jednostka (tekst opisowy): kg
Gotować we wrzątku: Ryż opłukać wodą i odsączyć. Następnie wsypać ryż do garnka i zalać wodą w proporcji 1:3. Wodę można lekko posolić. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 16 minut, okresowo mieszając. W zależności od preferowanej konsystencji ryżu czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Od temperatury otoczenia
Producent: Sonko Sp. z o.o.
Sonko Sp. z o.o.
ul. Ryżowa 1,
Bielany Wrocławskie
55-040 Kobierzyce,
Polska
www.sonko.pl