Przechowywać w opakowaniu zamkniętym, w suchym i zaciemnionym miejscu, z dala od źródeł ciepła.
Po więcej przepisów i inspiracji kulinarnych zapraszamy na:
www.mamutsa.pl
www.fb.com/mamutpolska
Poczęstuj się!
Przepis na krem z pieczonych pomidorów i papryki z Groszkiem Ptysiowym
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 gałązka selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1,5 l bulionu
- sól i pieprz do smaku
- cukier
- świeża bazylia
- oliwa
Dodatkowo:
- Groszek ptysiowy
- kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Oczyszczone z gałązek pomidory oraz paprykę bez gniazd nasiennych skrop oliwą, dodaj czosnek w łupinach i całość piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu warzywa obierz ze skórek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. W osobnym garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulkę oraz seler naciowy. Następnie dodaj wcześniej upieczone warzywa i całość podsmaż jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wlej bulion, zawartość garnka gotuj kolejne 30 minut. Po wystygnięciu dodaj posiekaną bazylię oraz przyprawy. Zupę zblenduj na gładki krem. Każdą porcję skrop oliwą, podawaj z łyżką śmietany oraz groszkiem ptysiowym.
Groszek ptysiowy.
Producent: Mamut Polska S.A.
Mamut Polska S.A.
ul. Jana Henryka Dąbrowskiego 104, lok. 3
60-576 Poznań