Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Grochówka chłopska
Składniki: 2 litry wywaru warzywnego, 2 szklanki grochu Melvit, 25 dag boczku wędzonego, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka cząbru, 25 dag kiełbasy cienkiej, listki laurowe i ziele angielskie.
Opis przygotowania: Opłukany groch zagotowujemy w wywarze i odstawiamy na 3 godziny. Boczek gotujemy 20 min. w niewielkiej ilości wody. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Kroimy w plasterki kiełbasę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kiełbasę oraz boczek i na ich tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po podsmażeniu dodajemy do wywaru dodając listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz i cząber. Gotujemy na wolnym ogniu, na koniec przyprawiając majerankiem. Smacznego!
Groch łuskany połówki
Informacja dla alergików: produkt może zawierać zboża zawierające gluten.