Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 749 kJ 176 kcal 9%*
w 100 g: 1497 kJ/353 kcal % RWS*
Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
1 torebka = 100 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
czas gotowania 30 minut
Sposób przygotowania:
Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli.
Gotować pod przykryciem.
Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ryż naturalny jest uważany za produkt bardzo wartościowy, ponieważ z ziarna usuwa się jedynie jego zewnętrzne okrywy. Zawiera zarodek i warstwę przylegającą do nasiona, dzięki czemu zachowuje więcej składników odżywczych. Ryż brązowy po ugotowaniu ma lekko kleistą strukturę. Polecany do sałatek i potraw mięsnych.
Warto spożywać Ryż Naturalny, gdyż:
jest najmniej przetworzony;
jest najbardziej bogaty w składniki mineralne i w wartości odżywcze;
pozwala zachować właściwy poziom cholesterolu;
jest zalecany osobom zażywającym środki farmakologiczne;
ma niski indeks glikemiczny;
pomaga utrzymać właściwą przemianę materii.
Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Sałatka ryżowa z orzechami
Polecamy jako samodzielne danie lub dodatek do kurczaka z grilla
Składniki dla 4 osób:
- 200 g ryżu naturalnego Kupiec
- 1 puszka brzoskwiń (ok. 800 g)
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g rodzynek - sułtanek
- 100 g płatków migdałowych
- ½ świeżego ogórka
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 łyżka czarnych oliwek, bez pestek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- różne gatunki sałat - kilka listków
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż Naturalny ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przygotować dressing: oliwę wymieszać z sokiem z cytryny doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut, następnie odsączyć. W osobnym naczyniu wymieszać ryż, rodzynki, posiekane orzechy, pokrojone w paski brzoskwinie, drobno pokrojony ogórek, fasolkę i oliwki. Całość polać dressingiem, dokładnie wymieszać. Podawać na liściach sałaty.
Ryż Naturalny Brązowy