Najlepiej spożyć przed końcem: data, numer partii i kraj pochodzenia z tyłu opakowania.
Przechowywać w suchym miejscu.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl oraz Facebook.com/Cenosinspiruje
Ryż do sushi
To ryż okrągłoziarnisty, charakteryzuje się krótkimi ziarnami o pękatym kształcie. Ziarna podczas przygotowania wydzielają dużo skrobi przez co ryż jest bardzo kleisty po ugotowaniu. Idealnie nadaje się do przygotowania sushi, które uznawane jest za jedną z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej.
Sushi
Składniki:
- 100 g ryżu do sushi,
- 3 łyżki octu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki drobnego cukru,
- płaty nori,
- dowolne składniki pokrojone w drobne paski np. marchew, ogórek, łosoś,
- marynowany imbir
- sos sojowy,
- mata bambusowa do rolowania,
- folia spożywcza.
Przygotowanie: Ryż przygotowujemy zgodnie ze sposobem podanym na opakowaniu. Przygotowujemy zaprawę z octu, soli i cukru - całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia się poszczególnych składników. Mieszamy ryż z zaprawą i zostawiamy do przestygnięcia (uwaga: ryż musi być chłodny żeby łatwo zawijał się w rolki, ciepły ryż sprawi, że plastry nori staną się gumowe).
Matę bambusową owijamy folią spożywczą. Następnie układamy płat nori, ryż oraz dowolne składniki pokrojone w paski, całość delikatnie zawijamy. Rolkę tniemy na mniejsze kawałki. Sushi podajemy z imbirem i sosem sojowym.
Smacznego!
Ryż do sushi. Ryż biały okrągłoziarnisty.
Może zawierać zboża zawierające gluten (jęczmień, pszenica, owies, żyto).
Jednostka miary | szt |
Może zawierać: jęczmień, zboża zawierające gluten, owies, żyto, pszenica
Wartość odżywcza w 100 g produktu | % RWS* | |
---|---|---|
wartość energetyczna | 1480 kJ | 18 % |
wartość energetyczna | 348 kcal | 18 % |
tłuszcz | 0,8 g | 1 % |
w tym kwasy nasycone | 0,2 g | 1 % |
węglowodany | 77 g | 30 % |
w tym cukry | < 0,5 g | < 1 % |
błonnik | 1,0 g | - |
białko | 7,5 g | 15 % |
sól | <0,01 g | 0 % |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Wymiar liczbowy: 500
wygodne zamykanie
idelnie kleisty
czas przygotowania: 20 minut
Rozmiar opakowania: 500
Jednostka (tekst opisowy): g
Gotować: Sposób gotowania: Zalej surowy ryż wodą i dokładnie wymieszaj. Następnie odlej wodę. Powtarzamy tę czynność kilka razy, aż woda będzie przejrzysta. Zalej ryż wodą w proporcji: 1 szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody. Gotuj ryż pod przykryciem przez około 10 minut, na małym ogniu. Po tym czasie zdejmij go z ognia i pozostaw na kolejne 10 minut pod przykryciem. Od temperatury otoczenia
Producent: Cenos Sp. z o.o.
Cenos Sp. z o.o.Inne z tej kategorii
Ostatnio oglądane