kcal 381 19%, tłuszcz 3,0 g 4%, kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g 5%, węglowodany 74,3 g 29%, cukry 2,7 g 3%, białko 12,8 g 26%, sól 0,062 g 1%
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal).
Przechowywać w miejscu suchym, przewiewnym i nienasłonecznionym.
Składniki:
Świeży kurczak, seler, 1 duża marchew, 1-2 pietruszki, nać pietruszki, kawałek pora, 1 cebula, zewnętrzny liść kapusty włoskiej, 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pieprz, sól, kostka rosołowa, ziarenka smaku.
Przygotowanie:
Do garnka z zimną wodą wkładamy umytego kurczaka o zaczynamy gotować na wolnym ogniu, wrzucamy całą cebulkę wcześniej opaloną na ogniu, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową oraz marchew pokrojoną na 4 części, korzeń pietruszki, kawałek pora, obranego selera, liść kapusty włoskiej. W momencie zagotowania dodajemy pieprz i ziarenka smaku, gotujemy około 45 minut na bardzo wolnym ogniu, uważając by nie zaczął się bardzo gotować, ponieważ zmętnieje. Podajemy z makaronem czterojajecznym Krajanka Arc-Pol, posypany pietruszką. Smacznego:)
Makaron czterojajeczny z dodatkiem przyprawy - kurkumy.