Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie www.kamis.pl
Bez dodatku:
glutaminianu monosodowego
oleju palmowego
Klopsiki w kremowym sosie pomidorowym z ziołami
Dodaj
- 400 g mięsa mielonego
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- 1 jajko
- 2 łyżki tartego sera
- 3 łyżki oleju
- 125 ml wody
- 200 g ryżu
Czas 30 min
Porcje 4
Przygotowanie
1. Ugotuj ryż wg instrukcji na opakowaniu. Do mięsa dodaj jajko, 1 łyżeczkę zawartości opakowania i dokładnie wymieszaj.
2. Uformuj niewielkie klopsiki (12-14 sztuk), usmaż na dużej patelni na rozgrzanym oleju, po ok. 3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni.
3. Pomidory, wodę i pozostałą zawartość opakowania wymieszaj w rondelku i zagotuj. Dodaj usmażone klopsiki. Duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 12 minut.
4. Przed podaniem gorące danie posyp serem. Przykryj pokrywką, aby ser się rozpuścił. Podawaj z ryżem.
Porady
Jak urozmaicić przepis
- W przepisie możesz użyć dowolnego mięsa mielonego.
- Aby nadać daniu bardziej intensywnego charakteru, dodaj do sosu płatki chili.
Mieszanka do przygotowania klopsików w sosie pomidorowym z ziołami.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
przyprawy (czosnek, papryka słodka, cebula, papryka wędzona, kolendra nasiona, kmin rzymski, pieprz czarny)
skrobia modyfikowana
sól
cukier
mąka ryżowa
suszone pomidory w proszku (6 %)
zioła (oregano, liście kolendry) (3,2 %)
aromaty naturalne
olej rzepakowy
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, gorczyca, soja
Dodatek MSG: Nie zawiera
Smaki / Aromaty: Zawiera