Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
więcej przepisów szukaj na:
Uwielbiam.pl
Mąka poznańska idealna na: pierogi, pizzę i sosy
Lubella
Tradycja od 1881
Gwarancja jakości Lubella
Od ponad 135 lat starannie selekcjonujemy najlepsze gatunki zbóż, dając Ci pewność efektu Twoich potraw.
Nasz przepis
Pierogi ruskie
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki poznańskiej Lubella
- ½ szklanki letniej wody
- 1 jajko
Farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g białego sera
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto o jednolitej, gładkiej konsystencji.
Farsz: Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy wraz z białym serem. Dodajemy usmażoną na maśle cebulkę i całość mieszamy. Na końcu doprawiamy sola i pieprzem. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy na każde z nich farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Pierożki wyśmienicie smakują podane z usmażoną cebulką.
Smacznego!
Dobra rada
Ciasto na pierogi będzie delikatniejsze, jeśli dodasz do niego trochę oleju i łyżkę ugotowanych ziemniaków.
Maka pszenna typ 500 - poznańska.