Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji znajdziecie na: www.kamis.pl
Mus czekoladowy
Przygotowanie 25 min + czas studzenia
Gotowanie 4 min
Porcje 6-8
Składniki:
180 g czekolady gorzkiej 50-60 % kakao
600 ml śmietanki 30 %
3 jaja
60 g cukru
1 opakowanie Mixu do śmietany Kamis
1 łyżka posypki dekoracyjnej
czekoladowe patyczki Kamis
Sposób przygotowania:
1. Czekoladę posiekaj nożem.
2. Do rondelka wlej 200ml śmietanki, delikatnie podgrzej, dodaj rozdrobnioną czekoladę, wolno podgrzewaj mieszając trzepaczką aż czekolada całkowicie się roztopi, zdejmij z ognia.
3. Żółtka oddziel od białek, do żółtek dodaj cukier i dokładnie utrzyj.
4. Białka ubij na sztywna pianę.
5. 150 ml śmietanki dobrze ubij.
6. Do czekolady dodaj żółtka, wymieszaj, dodaj białka, delikatnie wymieszaj, na koniec dodaj ubitą śmietanę, wymieszaj.
7. Mus rozłóż do pucharków, tak aby wypełnił naczynie w 2/3, szczelnie przykryj folią spożywczą, odstaw na kilka godzin do lodówki.
8. Do 250 ml śmietanki dodaj Mix do śmietany, ubij mikserem. Przy pomocy rękawa cukierniczego śmietaną udekoruj mus czekoladowy, posyp patyczkami czekoladowymi.
Porcja na 250 ml śmietanki 30 % lub 36 % tłuszczu
Mieszanka w proszku do ubijania śmietany.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.