Ser podpuszczkowy dojrzewający.
Ser RAMZES wędzony klasa I.
Ser Ramzes ma kształt prostopadłościanu o wymiarach:
• bloki 25*10*10cm, masie 2,5-3 kg lub
• euro bloki 50*30*10 cm, masie ok. 15-16 kg,
Boki zaokrąglone z widocznymi wgłębieniami na powierzchni spowodowanymi siatką na której odbywa się proces wędzenia. Barwa skórki żółto brązowa niejednorodna. Oczka okrągłe, owalne, wielkości nie przekraczającej dużej czereśni.
Jednostka miary | kg |
Składniki: mleko pasteryzowane, sól, czyste kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna, stabilizator - chlorek wapnia, barwnik – annato.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1475 kJ / 355 kcal
Tłuszcz 27,0 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 17,6 g
Węglowodany 2,0 g
W tym cukry 1,0 g
Białko 26,0 g
Sól 1,1 g.
Warunki przechowywania: Temp. 0 - 10 °C
Okres minimalnej trwałości:
- bloki 120 dni
- konfekcjonowanyN90 dni.
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki
ul. Żytnia 3
08–500 Ryki
Inne z tej kategorii
Ostatnio oglądane