Ser podpuszczkowy dojrzewający.
Ser EMENTALER klasa I.
Ser ma kształt blokowy o bokach prostych lub lekko wypukłych, w powłoce z tworzywa sztucznego, o masie:
- euro bloki 15-16 kg,
- bloki 2,5-3,0 kg,
- bloki ok. 3,8 kg.
Barwa jasnożółta, jednolita, miąższ elastyczny jednolity w całej masie. Oczka okrągłe, owalne, wielkości nie przekraczającej dużej czereśni.
Składniki: mleko pasteryzowane, sól, czyste kultury bakterii, podpuszczka mikrobiologiczna, stabilizator - chlorek wapnia, barwnik – annato.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1475 kJ / 355 kcal
Tłuszcz 27,0 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 17,6 g
Węglowodany 2,0 g
W tym cukry 1,0 g
Białko 26,0 g
Sól 1,1 g.
Warunki przechowywania: Temp. 0 - 10 °C
Okres minimalnej trwałości:
- bloki 120 dni
- konfekcjonowanyN90 dni.
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki
ul. Żytnia 3
08–500 Ryki