Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Warto wiedzieć
Przyprawa do piernika posiada korzenny smak. Można stosować ją do grzanego wina i piwa oraz doprawić nią gorącą czekoladę. Aby wzbogacić smak ciasta warto dodać odrobinę bakalii.
Nasza przyprawa jest bez dodatku: glutaminianu sodu, substancji konserwujących, barwników.
Tradycyjny piernik
6-8 porcji, 60 min
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 500,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 1 łyżka Cynamonu mielonego Prymat,
- 200 g masła,
- 150 g cukru trzcinowego,
- 50 g miodu akacjowego,
- 4 jaja,
- otarta skóra z 1 cytryny,
- 50 ml mleka 3,5%,
- 1 opakowanie Przyprawy do piernika Prymat,
- konfitura ze śliwek,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- do dekoracji: orzechy i bakalie.
Sposób przygotowania:
Do rondelka włożyć masło, mleko, miód i cukier. Podgrzewać, mieszając, aż składniki roztopią się i połączą. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na ok. 15 min. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. Dodać roztopione składniki, skórkę cytrynową, jaja i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 175°C (termoobieg i dolne grzanie) przez ok. 40 min. Upieczony, wystudzony piernik przeciąć na 2 lub 3 blaty, posmarować konfiturą i ponownie złożyć. Całość zawinąć szczelnie papierem pergaminowym i odstawić na 1 dzień. Piernik polać rozpuszczoną czekoladą, udekorować orzechami i bakaliami.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Mieszanka przyprawowa do piernika, ciast i deserów - kompozycja suszonych przypraw.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler,
orzeszki ziemne i
sezam.