Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Warto wiedzieć
Przyprawa do bigosu wzbogaca walory smakowe i zapachowe dań z kapusty. Najlepiej dodawać ją w trakcie gotowania, ponieważ pod wpływem ciepła składniki zawarte w przyprawie uwalniają swój aromat.
Nasza przyprawa jest bez dodatku: glutaminianu sodu, substancji konserwujących, barwników.
Bigos z duszonymi żeberkami
4 porcje, 60 min
Składniki:
- 1 kg chudych żeberek wieprzowych,
- 1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny Prymat,
- 100 ml oleju słonecznikowego,
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 opakowanie Przyprawy do bigosu Prymat,
- 4 ząbki czosnku,
- 200 g pomidorów,
- olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe porcje. Mięso zamarynować w oleju połączonym z przyprawą do wieprzowiny i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Kapustę zagotować, dodać żeberka, doprawić przyprawą do bigosu i dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plastry. Podsmażyć razem na patelni z niewielką ilością oleju i dodać do kapusty z żeberkami. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać je pod koniec gotowania.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Mieszanka przyprawowa do bigosu i dań z kapusty - kompozycja suszonych przypraw i ziół.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
seler,
orzeszki ziemne i
sezam.