Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Warto wiedzieć
Przyprawa jest doskonała do przygotowania dwóch tradycyjnych zup: żurku i barszczu białego. Świetnie wzbogaci również smak zalewajki, kartoflanki czy zupy chrzanowej.
Nasza przyprawa jest bez dodatku: glutaminianu sodu, substancji konserwujących, barwników.
Domowy żurek na zakwasie
4 porcje, 60 min
Składniki:
- 1 mały pęczek włoszczyzny,
- 500 g wędzonych kości ze schabu wieprzowego,
- 1,5 l wody,
- 0,5 l zakwasu na żur,
- 100 g boczku,
- 4 białe kiełbaski,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 suszone borowiki,
- 2 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki Przyprawy do żurku i barszczu białego Prymat.
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Włoszczyznę i wędzone kości włożyć do garnka i zalać 1,5 l wody. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjąć warzywa. Marchewkę pokroić w kostkę i przełożyć z powrotem do garnka. Dodać zakwas, pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę, rozgnieciony nożem czosnek i pokrojone grzyby. Doprawić przyprawą do żurku i barszczu białego, a następnie gotować przez ok. 10-20 min. Pod koniec gotowania odlać 1/2 szklanki powstałej zupy, połączyć z mąką, ponownie wlać do zupy i zagotować. Gotowy żurek przelać do talerzy. Na wierzchu ułożyć ćwiartki ugotowanych na twardo jajek.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Mieszanka przyprawowa do żurku i barszczu białego - kompozycja suszonych przypraw, ziół i warzyw.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler,
orzeszki ziemne i
sezam.