Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Kuchnia węgierska jest ognista, ostra i pełna temperamentu. Charakteryzuje się dużą ilością cebuli, pomidorów oraz oczywiście papryki. Przyprawa do kurczaka po węgiersku jest kompozycją typowych dla tej kuchni przypraw i warzyw. Papryka słodka oraz chili nadają potrawom z drobiu zarówno ostry, pikantny smak, jak i atrakcyjny kolor.
Kurczak w potrawce z papryki i cebuli
Składniki dla 4 osób:
8 podudzi (pałek) z kurczaka, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 4 łyżki oleju, 4 płaskie łyżeczki Przyprawy do kurczaka po węgiersku Kamis.
Przygotowanie:
1. Przyprawę wymieszaj z olejem, polej podudzia i odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce.
2. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temp. 160°C przez 1,5 godziny, kilkakrotnie polewając sosem z pieczenia.
3. 20 minut przed końcem pieczenia dodaj posiekaną cebulę i paprykę.
4. Pałki podawaj ułożone na papryce z cebulą z dodatkiem pieczywa lub pieczonych ziemniaków.
5. Jeśli chcesz urozmaicić danie, po upieczeniu możesz dodać 60 g posiekanego i podsmażonego boczku wędzonego oraz 8 łyżek białego wytrawnego wina.
Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na
www.kamis.pl
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać seler, soję, mleko, zboża zawierające gluten, jaja.