Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Mięso wieprzowe od wieków cieszy się w polskiej kuchni wielkim uznaniem. Jest smaczne, pożywne i łatwe w przyrządzeniu. Zastosowanie odpowiednich ziół i przypraw czyni wieprzowinę lepiej przyswajalną. Mieszanka służy do nacierania mięsa przed pieczeniem, duszeniem czy smażeniem. Jest również doskonałym dodatkiem do sosów.
Aromatyczne polędwiczki wieprzowe
Składniki dla 4 osób:
600 g polędwiczek wieprzowych, 2 słodkie jabłka, po 2 szklanki poszatkowanej kapusty włoskiej i czerwonej, 2 szalotki, 2 szklanki soku pomarańczowego, po 2 łyżki miodu i masła, olej, Przyprawa do mięsa wieprzowego Kamis, Sól morska z pieprzem w młynku Kamis.
Przygotowanie:
1. Polędwiczki pokrój w cienkie plastry i posyp z obu stron przyprawą. Włóż na niewielką ilość gorącego oleju i smaż po 2 minuty z każdej strony.
2. Oprósz solą morską z pieprzem i odłóż w ciepłe miejsce.
3. Jabłka pokrój w cienkie plastry w poprzek gniazd nasiennych. Smaż na maśle i 1 łyżce oleju po 4 minuty z każdej strony.
4. Zdejmij i odstaw w ciepłe miejsce. Na patelni po smażeniu jabłek podgrzej sok z miodem, wrzuć pokrojoną szalotkę, obie kapusty i smaż, cały czas mieszając, przez 5-6 minut (aż prawie cały sok odparuje). Polędwiczki podawaj na plastrach jabłek przykryte kapustą.
Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na
www.kamis.pl
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać seler, soję, mleko, zboża zawierające gluten, jaja.