Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie www.kamis.pl
Aromatyczna karkówka
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 55 min
Porcje 4
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
1 opakowanie Przyprawy do karkówki Kamis
2 duże cebule pokrojone w plastry
50 g masła
2 duże pomidory
2 łyżki posiekanej mięty
150 ml gęstego jogurtu
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
1. Karkówkę pokrój na 4 grube plastry, oprósz przyprawą, odstaw na 1 godz.
2. W rękawie do pieczenia rozłóż cebulę, ułóż na niej plastry karkówki, na każdym połóż plasterek masła, szczelnie zawiąż.
3. Karkówkę piecz ok 55 min. w temp. 185°C.
4. Sos jogurtowy: pomidory sparz we wrzątku, obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w średnią kostkę, dodaj miętę, jogurt, sok z cytryny, szczyptę soli, wymieszaj, odstaw do lodówki.
5. Karkówkę podawaj z sosem jogurtowym.
Przyprawę do karkówki możesz również użyć do karkówki pieczonej w całości, oraz na grillu.
Przyprawa do karkówki. Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
przyprawy (czosnek (22 %), papryka słodka, GORCZYCA biała, kolendra, kminek, owoc jałowca, pieprz czarny, chili)
sól
zioła (majeranek (5 %), rozmaryn)
kwas: kwas cytrynowy
Może zawierać: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, soja
Zawiera: gorczyca
Dodatek MSG: Nie zawiera