Dr. Oetker Ciasto Kopiec Kreta z czekoladą 410 g

Nowy produkt

11,99 zł

5900437089003

szt

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Inspiracji i przepisów szukaj na: www.oetker.pl
Polecamy formy Dr. Oetkera!
Ø 24 cm
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Kopiec Kreta
Ciasto w proszku
Classic z czekoladą

Przygotuj Kopiec Kreta z ulubionymi owocami

Dodaj:
do ciasta:
- 100 g miękkiej margaryny
- 2 jaja
- 75 ml mleka (ok. 7 łyżek)
- 3 banany (lub ok. 360 g innych owoców)
do masy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % tł.
- 100 ml letniej wody (ok. 10 łyżek)
do nasączenia:
- 3 łyżki wody, cukier, sok z cytryny (do smaku)

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.
2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 35-45 min
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokości 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz (3 łyżki wody z cukrem i sokiem z cytryny do smaku). Banany obierz, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekolady.
Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta
Smacznego :)

Zamień Kopiec Kreta w...
Borówkowy las
Wiśniowy sad
Cud malina!
Mieszanka w proszku do przyrządzenia ciasta Kopiec Kreta.
Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = około 105 g
Jednostka miaryszt
cukier
mąka PSZENNA
14 % płatki czekolady (cukier, miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, syrop glukozowy, emulgatory (lecytyny (w tym SOJOWE), fosfatydy amonu))
skrobia PSZENNA
3,6 % kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
żelatyna
proszek do pieczenia (substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), mąka PSZENNA)
skrobia modyfikowana
emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym)
MLEKO odtłuszczone w proszku
syrop glukozowy
aromaty
sól
Zawiera: mleko, soja, pszenica
Smaki / Aromaty: Zawiera
Syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy: Zawiera
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna 80 % tł., mleko 2 % tł., banany ok. 360 g, śmietanka 30 % tł.) 100 gWartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna 80 % tł., mleko 2 % tł., banany ok. 360 g, śmietanka 30 % tł.) 1 porcja = 105 g(%**)
Energia1067 kJ1120 kJ13 %
Energia256 kcal268 kcal13 %
Tłuszcz16 g16 g23 %
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone7,7 g8,0 g40 %
Węglowodany25 g26 g10 %
w tym Cukry18 g19 g21 %
Białko3,4 g3,6 g7 %
Sól0,39 g0,41 g7 %
**Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Ciasto można podzielić na 16 porcji.
1 porcja = około 105 g

Wymiar liczbowy: 410
w środku: ciasto, masa, płatki czekolady
na formę Ø 24 cm
polska receptura od 2002 r.
Opakowanie zawiera:
250 g mieszanki do wypieku ciasta
100 g mieszanki do przyrządzenia masy
60 g płatków czekolady
Rozmiar opakowania: 410
Jednostka (tekst opisowy): g
Liczba czynności użycia: 16 Porcje
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Ciasto można podzielić na 16 porcji.

Producent: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Polska

Ostatnio oglądane