Drożdżówki
Przygotowanie 3 godz.
Gotowanie 15 min.
Porcje 8
Ciasto:
8 g Drożdży suszonych Kamis
500 g mąki pszennej typ 500
80 g cukru
1/3 łyżeczki soli
250 ml mleka 3,2 %
3 jaja
100 g masła
5 ml Aromatu pomarańczowego Kamis
Kruszonka:
60 g masła
50 g cukru pudru
80 g mąki
Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszaj z 4 łyżkami ciepłego mleka, odstaw na 15 min.
2. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą, dodaj mleko, 2 ubite jaja, roztopione masło, aromat i wyrośnięte drożdże.
3. Wyrabiaj ciasto ok. 7 min. aż będzie gładkie i jednolite, odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz.
4. Składniki na kruszonkę wymieszaj, rozetrzyj, odstaw do lodówki.
5. Ciasto podziel na 24 części, każdy ok. 45 g, uformuj wałki o średnicy ok. 1,5 cm.
6. Z 3 wałków zapleć luźny warkocz, zwiń w koło, łączenia umieść pod spodem.
7. Drożdżówki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw na 30 min., następnie posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp kruszonką, piecz 15 min. w temp. 180°C.