Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji znajdziecie na www.kamis.pl
Kruche ciasteczka z wiśniami
Przygotowanie 30 min + czas chłodzenia ciasta, pieczenie 15 min, porcje 20
Składniki:
Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500, 240 g cukru pudru, 250 g masła, 2 jajka, 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Kamis, 1/3 łyżeczki soli, 8 g Cukru wanilinowego Kamis
Nadzienie: 400 g mrożonych wiśni bez pestek, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrób na jednolite ciasto.
2. Zagniecione ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 2 godz.
3. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj schodzone ciasto na grubość ok 5 mm.
4. Wycinaj krążki o średnicy ok 7 cm, w połowie z nich wytnij w środku otwory o średnicy ok 2,5 cm.
5. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz na złoty kolor ok 15 min w temp. 180°C.
6. W międzyczasie rozmrożone wiśnie zmiksuj delikatnie, umieść w rondelku, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, doprowadź do wrzenia mieszając.
7. Wystudzone ciasteczka przełóż nadzieniem, podawaj oprószone cukrem pudrem.
Cukier wanilinowy.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.