Przechowywać w suchym miejscu.
Goździki całe
Zrób to ze stylem
Goździki to niedojrzałe pączki kwiatów goździkowca korzennego. Ich nazwa pochodzi od łacińskiego słowa clavus, czyli gwóźdź, a to ze względu na ich kształt. Mają ostry, korzenny zapach i słodko - gorzki smak. Są bardzo wyraziste, dlatego w kuchni należy stosować je z umiarem. Idealnie nadają się do przyprawiania mięs, zwłaszcza dziczyzny, i deserów.
Doskonale pasuje do zupy z powideł.
Jak podawać i jeść zupę z powideł.
Aby wydobyć z niej całą poezję smaku?
Zupa przygotowana ze śliwkowych powideł to coś naprawdę pysznego!
Wystarczy dodać troche wody i śmietany, a całość odpowiednio przyprawić goździkami i mamy fantastyczne danie. Zupa ma konsystencję kremu, dlatego należy ją podawać w głębokich talerzach bądź miseczkach. Apetyczny, śliwkowy kolor i słodycz potrawy dają pole do efektywnych stylizacji. Na stole postawmy wydrążoną dynię wypełnioną świeżymi śliwkami, a do glinianego wazonu wstawmy gałązki wrzosów i dzikiej róży. Utrzymana we wrzosach i fiołkach, złamana pomarańczem kolorystyka będzie idealnym tłem dla pysznej zupy.
Przepis na zupę z powideł oraz wiele innych inspiracji znajdziesz na naszym portalu www.smakistyl.pl
- Stylizacja dań i stołów
- Reguły etykiety towarzyskiej
- Kuchenne triki
- Smaczne przepisy
- Najciekawsze smaki świata
- Mapa stylów kupinarnych
Smakuj odpowiedzialnie
Goździki całe.
Może zawierać mąkę
pszenną (
gluten),
gorczycę,
seler.