Zastosowanie: Sól peklowa przeznaczona jest do peklowania mięsa.
Dozowanie
Ilość mięsa 1 kg / Ilość Soli Pekolwej 100 g / Ilość wody 1,5 l
Ilość mięsa 2 kg / Ilość Soli Pekolwej 150 g / Ilość wody 2,3 l
Ilość mięsa 3 kg / Ilość Soli Pekolwej 200 g / Ilość wody 3,0 l
Ilość mięsa 4 kg / Ilość Soli Pekolwej 250 g / Ilość wody 3,8 l
Ilość mięsa 5 kg / Ilość Soli Pekolwej 300 g / Ilość wody 4,5 l
Sól peklowa nie jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia.
Należy spożyć przed końcem: /Numer partii: data i numer partii z tyłu opakowania.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
www.Doradcasmaku.pl
Pekolwane mięso:
Sposób przygotowania:
Przygotować mięso, sól peklową i wodę w ilości zgodnej z tabelą dozowania zamieszczoną na opakowaniu. Do wody dodać przyprawy wg własnego uznania, np. Pieprz czarny ziarnisty, Liść laurowy, Ziele angielskie cały Prymat, świeży czosnek. Wodę z przyprawami doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać sól peklową i dokładnie wymieszać. Mięso przełożyć do naczynia i zalać przygotowaną solanką. Solanka musi przykrywać mięso. Mięso peklować przez 10 dni w temp. 2-6°C. Co 2 dni obrócić mięso w solance w celu lepszego rozprowadzenia solanki w mięsie. Przed wędzeniem mięso opłukać. Po peklowaniu mięso powinno być poddane obróbce termicznej.
Azotynowa sól peklująca, drobnoziarnista.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten (
pszenica,
żyto),
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę,
seler i
orzeszki ziemne.