Masa netto: (12 x 10 g) 120 g
Sposób przygotowania: Jedną kostkę rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody. Zastosowanie: Otrzymany wywar doskonale nadaje się do wszelkich zup, sosów i potraw mięsnych.
Najlepiej spożyć przed końcem: data i nr partii z boku opakowania. Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Duszona pręga wołowa w sosie cebulowym
Składniki:
- 1 kg ugotowanej pręgi wołowej,
- do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony, 3 Liście laurowe, Tymianek Prymat.
Sos:
- 3 pokrojone w piórka cebule,
- 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 kostki Rosołu wołowego Kucharek,
- 2 łyżki masła klarowanego,
-1 łyżka Musztardy czeskiej Prymat,
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu na maśle smażymy cebulę, czosnek, dodajemy przecier pomidorowy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy musztardę, 2 kostki rosołowe, wlewamy 1/2 litra wrzątku (dzięki tym proporcjom sos będzie esencjonalny) i zagotowujemy. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Pręgę kroimy w grube plastry, wkładamy do sosu i dusimy około 10-15 minut. Podajemy z kluseczkami lub makaronem.
Rosół wołowy w kostkach.
Produkt może zawierać:
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
gorczycę i
seler.