PODRAVKA d.d.
A. Starčevića 32
48000 Koprivnica
Chorwacja
Sposób przyrządzania: Na jedną porcję (250 ml) gotowanej lub duszonej potrawy (zup, sosów, ryżu, warzyw i potraw mięsnych) dodać 1 łyżeczkę (3 g) Vegety na 5 minut przed końcem gotowania. Mięso lub potrawy rybne przed pieczeniem doprawić Vegetą według uznania.
Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze otoczenia. Najlepiej spożyć przed: data z boku opakowania.
Konkurs
Nagroda główna 50 000 zł
co tydzień
2 000 zł
codziennie
500 zł
Konkurs trwa 20.10.23-29.02.24
Szczegóły i regulamin:
www.tomiwsmak.pl
www.vegeta.pl
PODRAVKA d.d.
A. Starčevića 32
48000 Koprivnica
Chorwacja
Złocisty kurczak nadziewany kaszą
Składniki:
- 1 kurczak
- 10 dag kaszy gryczanej
- 1 białko
- 1 jajko
- szklanka wody
- 5 dag masła
- 4 łyżeczki Vegety
- 3 ząbki czosnku
- słodka papryka
- natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania: Kurczaka natrzeć Vegetą, roztartym czosnkiem, papryką, skropić olejem, odłożyć w chłodne miejsce na ok 2 godziny. Kaszę wymieszać z białkiem, podsmażyć na łyżce masła, dodać wodę i ugotować na sypko. Do ostudzonej kaszy dodać posiekaną pietruszkę, jajko i pozostałe masło. Kaszę doprawić Vegetą do smaku. Farszem nadziać kurczaka, zszyć otwór w tuszce. Do naczynia z pokrywą wlać olej, włożyć kurczaka, przykryć pokrywą i piec ok. 1 godziny, w temp. 180 C°. Po godzinie odkryć kurczaka, zwiększyć temperaturę do 200 C° i piec ok. 15-20 minut, aż skórka się zrumieni. Wyjąć kurczaka z piecyka, przykryć folią, zostawić na ok. 15 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
A. Starčevića 32
48000 Koprivnica
Chorwacja
Kraj pochodzenia: Chorwacja. Miejsce pochodzenia soli i suszonych warzyw: UE i spoza UE.