Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji znajdziecie na: www.kamis.pl
Racuchy z jabłkami
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
Porcje 4
Składniki:
220 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej Kamis
Szczypta soli
1 duże jabłko
2 jaja
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego Kamis
250 ml maślanki olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z sodą i solą.
2. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój na plastry.
3. Jaja ubij z cukrem i cukrem wanilinowym.
4. Do ubitych jaj dodaj maślankę, mąkę, wymieszaj na jednolite ciasto, dodaj jabłka, delikatnie wymieszaj.
5. Na średnio rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką ciasto tak, żeby w każdym placku o średnicy ok 8 cm były 2-3 plastry jabłek.
6. Smaż na wolnym ogniu po 3-4 minuty na każdej ze stron, podawaj oprószone cukrem pudrem.
Soda oczyszczona do żywności - wodorowęglan sodu E 500 (ii).
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.